Международният фестивал "Сурва" се отменя, но обичаят ще се проведе в областта

В неделя около 200 участници ще огласят със звънци столицата

07.01.2022 | 19:57 Редактор: Теодора Патронова

За трета поредна година в Перник се отменя Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва". Причината е усложнената епидемична обстановка, в която се намира Перник след празниците.

Добрата новина е, че местната "Сурва" на 13-14 януари ще се проведе, но без обикаляне по домовете.

 Георги е сурвакар от малък, а в последните години изработва и маските на село Кошарево.

"Разочаровани сме, защото ние си обичаме фестивала. Това е лицето на Перник и е нещо, с което нашия град се гордее. Нашият град просто живва тогава", коментира той.

За трета поредна година най-големият зимен фестивал на маскарадните игри в Европа няма да се състои заради усложнената епидемична обстановка.

"Струпването на над 5000 участника и очакваната бройка от стотици хиляди зрители при условията на нарастваща заболеваемост и това, че област Перник отново влезе в "тъмночервената зона" правят провеждането на Сурва невъзможно. С болка приемаме това решение, защото положихме много усилия за организацията", каза зам.-кметът а Перник Стефан Кръстев.

А перничани са разделени по темата дали трябва да се провежда фестивалът.

Въпреки отмяната на международния фестивал, "Сурва" в област Перник остава. В неделя около 200 участници ще огласят със звънци столицата, за да пренесат духът на обичая.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК